Lehký dort s pařížským krémem a banánem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 lžíce kakao 240 g cukr moučka 150 ml olivový olej 250 g hladká mouka 100 ml vroucí voda 0 balíčků kypřící prášek do pečiva 4 ks vejce (L) na potření rybízový džem náplň 8 ks banán 200 g čokoláda na vaření 2 kelímky smetana ke šlehání 1 balíček ztužovač šlehačky podle chuti tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Lehký dort s pařížským krémem a banánem recept
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme 120 g cukru do jedné mísy nebo do šlehače a do další mísy k bílkům přidáme také 120 g cukru, obojí ušleháme. Ke žloutkům můžeme přidat vanilkový cukr nebo vanilkovou tresť. Postupně k ušlehaným žloutkům přiléváme olej a vodu, potom přisypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný sníh s cukrem. Oddělíme si 1/3 těsta a smícháme ji s kakaem.
Připravíme si kulatou formu o průměru 24 cm a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme si polévkovou lžíci, doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ní 2 lžíce světlého těsta. Takto pokračujeme stále dokola. Hmota se bude sama rozlévat, až spotřebujeme všechno těsto. Pozor, nemícháme!
Dort pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu. Někdy má těsto tendenci udělat trochu bouli, ale když ho hned po upečení vyklopíme srovná se. Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvakrát a měli bychom tam mít něco jako letorosty (kruhy).
Náplň si připravíme ze smetany ke šlehání a čokolády. Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu, mícháme do zahřátí a po vychladnutí vyšleháme se ztužovačem. Když si pařížský krém připravíme den předem a vychladíme, lépe ho vyšleháme.
Na rozkrojený dort nejprve namažeme rybízový džem, na něj dáme krém a na krém na kolečka nakrájený banán, přiložíme další patro a opakujeme, až jsou všechny. Banánů můžeme mít doma více, vždy je sníme. Potom celý dort pomažeme zbytkem krému a ozdobíme podle fantazie hoblinkami čokolády nebo přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Záleží k jaké příležitosti dort připravujeme.
Lehký dort s pařížským krémem a banánem podáváme jako vynikající lehký moučník k různým slavnostním příležitostem.