Lehký dort s pařížským krémem a banánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 lžíce kakao
240 g cukr moučka
150 ml olivový olej
250 g hladká mouka
100 ml vroucí voda
0 balíčků kypřící prášek do pečiva
4 ks vejce (L)
na potření
rybízový džem
náplň
8 ks banán
200 g čokoláda na vaření
2 kelímky smetana ke šlehání
1 balíček ztužovač šlehačky
podle chuti
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme 120 g cukru do jedné mísy nebo do šlehače a do další mísy k bílkům přidáme také 120 g cukru, obojí ušleháme. Ke žloutkům můžeme přidat vanilkový cukr nebo vanilkovou tresť. Postupně k ušlehaným žloutkům přiléváme olej a vodu, potom přisypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný sníh s cukrem. Oddělíme si 1/3 těsta a smícháme ji s kakaem.

  2. Připravíme si kulatou formu o průměru 24 cm a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme si polévkovou lžíci, doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ní 2 lžíce světlého těsta. Takto pokračujeme stále dokola. Hmota se bude sama rozlévat, až spotřebujeme všechno těsto. Pozor, nemícháme!

  3. Dort pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu. Někdy má těsto tendenci udělat trochu bouli, ale když ho hned po upečení vyklopíme srovná se. Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvakrát a měli bychom tam mít něco jako letorosty (kruhy).

  4. Náplň si připravíme ze smetany ke šlehání a čokolády. Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu, mícháme do zahřátí a po vychladnutí vyšleháme se ztužovačem. Když si pařížský krém připravíme den předem a vychladíme, lépe ho vyšleháme.

  5. Na rozkrojený dort nejprve namažeme rybízový džem, na něj dáme krém a na krém na kolečka nakrájený banán, přiložíme další patro a opakujeme, až jsou všechny. Banánů můžeme mít doma více, vždy je sníme. Potom celý dort pomažeme zbytkem krému a ozdobíme podle fantazie hoblinkami čokolády nebo přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Záleží k jaké příležitosti dort připravujeme.

  6. Lehký dort s pařížským krémem a banánem podáváme jako vynikající lehký moučník k různým slavnostním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!