Lehký osvěžující jogurtový dort s ovocem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

4 ks bílek
100 g cukr moučka
ovoce
1 ks citronová kůra
500 ml bílý jogurt
20 g máslo na vymazání
50 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby prosejeme mouku a cukr, přidáme neochucený hustý bílý jogurt a směs dobře promícháme. Nastrouháme citronovou kůru a všechno spolu znovu dobře promícháme. Do jogurtové směsi zlehka vmícháme osmičkovým pohybem tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků a špetky soli

  2. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 15 cm, vysteleme na dně a bocích pečicím papírem, pod kterým formu jemně vymažeme máslem. Do formy vlijeme jogurtovou hmotu a uhladíme povrch špachtlí

  3. Dort vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 minut na funkci horní a dolní ohřev. Pokud by nám povrch dortu rychle hnědl, přikryjeme dort alobalem. Po upečení necháme dort nejprve chladnout 30 minut v troubě při pootevřených dvířkách, aby dort příliš neklesl

  4. Jogurtový dort vyndáme, necháme úplně vychladnout, opatrně oddělíme okraje příborovým nožem po celém obvodě a odstraníme pečicí papír. Dort má charakter soufflé, proto nečekejme, že bude nějak vysoký. Na povrchu má jemnou hnědou kůrku a uvnitř má měkkou rosolovitou konzistenci, která nemá být tekutá, ale spíše krémovitá

  5. Lehký osvěžující jogurtový dort s ovocem nakrájíme na porce a podáváme s malinami. Můžeme použít jakékoliv jiné bobulovité ovoce podle vlastní chuti, které dobře jde ke svěží, jemně pikantní, nepřeslazené a lehce kyselé chuti jogurtu s citronovou kůrou. Jogurtový dort se hodí ke kávě nebo jako lehký dezert po dobrém obědě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!