Lilková pomazánka recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- 1 ks rajče sůl a pepř 2 lžíce citronová šťáva 2 lžíce nadrobno nakrájená petrželka 1 stroužek nakrájený česnek 4 lžíce panenský olivový olej 2 ks velký lilek 2 lžíce mirně opražený piniový oříšek 2 ks nakrájená jarní cibulka mletý řimský kmín
Postup Lilková pomazánka
Postup přípravy receptu
-
Lilky propícháme vidličkou nebo grilovací jehlou, dáme na plech a pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 230°C. Musejí být velmi měkké. Upečené lilky přeneseme v utěrce na talíř a necháme vychladnout
Rajče dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 30 vteřinách vodu slijeme a rajče prudce ochladíme studenou tekoucí vodou. Oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z něj semena. Dužninu pak nakrájíme na kostičky a odložíme
Lilky podélně rozpůlíme, dužninu vydlebeme lžící a dáme do mixéru. Přidáme česnek, olivový olej, citronovou šťávu, piniové oříšky, sůl a pepř a vše rozmixujeme na hladkou hmotu
Hmotu dáme do mísy, vmícháme do ní jarní cibulky a rajče, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na půl hodiny do chladničky
Povrch pomazánky posypeme špetkou mletého kmínu a nadrobno nakrájenou petrželkou a podáváme s chlebem
Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.