Pomalu pečená domácí kachna s jablkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 ml voda
3,2 kg kachna
1 ks kyselé jablko
celý kmín
mořská hrubozrnná sůl
50 ml sladká smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Domácí kukuřicí vykrmenou kachnu zabijeme, vypustíme krev, kachnu namočíme do horké vody a ještě teplou kachnu oškubeme od peří. Oškubanou kachnu na chvíli dáme do chladničky, aby úplně vychladla a potom ji vykucháme, ne později, aby se játra nerozpadla

  2. Z vykuchané kachny odřežeme hlavu, zobák, vybereme oči, odřežeme krk a křídla. Z krku vyřežeme hrdlo, krk rozsekneme na menší části, ze stehen odsekneme a očistíme pařáty, očistíme žaludek, odstraníme z něho nožem vnitřní vystýlku i s obsahem a očištěný žaludek přeřežeme na polovinu a očistíme srdce

  3. Z jater odstraníme opatrně žlučník a cévní stopku. Vnitřnosti, křídla, krk, pařáty a hlavu zabalíme do mikroténového sáčku, očištěná játra zabalíme zvlášť a odložíme do mrazničky. Z drobů bude výborná polévka a z jater ke slavnostní příležitosti připravíme foie gras

  4. Z kachny vyřežeme tukovou žlázu, abychom měli čistého biskupa. Kůži na kachně šikmo několikrát rovnoběžně nařežeme, ale jen po maso, aby se lehčeji vypekl tuk. Kachnu zevnitř i zvenku pořádně nasolíme, vložíme do pekáče a odložíme na 24 hodin do chladničky, aby sůl prosákla i do masa

  5. V den pečení kachnu vybereme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu, opláchneme pod proudem studené vody od přebytečné soli, otřeme do sucha papírovou kuchyňskou utěrkou, okořeníme zvenku i zevnitř celým kmínem, do břišní dutiny vložíme obě poloviny neoloupaného kyselého jablka zbaveného stopky a jadřince. Jablko kachnu úžasně ochutí

  6. Kachnu vložíme zpět do pekáče prsy dolů, podlijeme asi 100 ml studené vody a dáme péct nezakryté do trouby vyhřáté na 160 °C, při této teplotě pečeme 4 hodiny. Kachnu během pečení průběžně hojně přeléváme výpekem. Když je na zádech kachna už do červena, opatrně ji obrátíme tak, aby byla prsy nahoru a dopečeme - ještě asi 2 hodiny za častého přelévání výpekem

  7. Asi 15 minut před koncem pečení kachnu každých 5 minut potíráme sladkou smetanou, aby byla kůžička vypečená pěkně do červena a do křupava a po 6 hodinách pečení se nám kachna takto povedla

  8. Můj přítel a ani já jsme to nevydrželi a ještě z horké kachny jsme si odloupli kousek té úžasné krásně vypečené kůžičky a když upečená kachna chladla, tak jsme si na ní pochutnávali na krajíci čerstvě upečeného chleba

  9. Upečenou kachnu necháme přikrytou alobalem odpočívat asi 20 minut, aby se v mase ustálily všechny šťávy a potom teprve naporcujeme. Sádlo slijeme a odložíme do zavařovací sklenice, bude potom vynikající na dobrém domácím chlebu

  10. Ještě horké porce upečené kachny položíme na talíř i s čerstvě uvařenými a na plátky pokrájenými houskovými knedlíky, které bohatě přelijeme chutným výpekem z kachny a přiložíme mísu právě dokončeného dušeného červeného zelí na karamelu na sladko-kyselo, aby si mohl každý sám nabrat podle sebe, kolik mu bude chutnat

  11. Pomalu pečená domácí kachna s jablkem má šťavnaté a úžasně chutné maso, které je měkké a samo se odděluje od kosti. Prakticky s tím není žádná práce, kachna se peče sama a během té doby se snadno připraví obě přílohy. K této kachně servírujeme kvalitní lahodné víno Cabernet Sauvignon Rose.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!