Linecké vánoční koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 g máslo
2 ks žloutek
30 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
250 g hladká mouka
citronová kůra
na potření
rybízová zavařenina

Postup přípravy receptu

  1. Suché přísady prosejeme na vál. Část mouky můžeme nahradit velmi jemně umletými mandlemi. Studené máslo nastrouháme na hrubém struhadle do mouky, jemně promícháme a nakonec zaděláme se žloutky. Pro chuť přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Při zpracování těsta na linecké postupujeme rychle, těsto musí zůstat chladné. Těsto na linecké koláčky necháme alespoň 12 hodin v chladu uležet.

  2. Poté těsto vyválíme na tenký plát (nejlépe mezi dvěma mikrotenovými sáčky) a vykrájíme kolečka. Do poloviny z nich vykrojíme otvor. Opět dbáme na to, aby těsto nezteplalo.

  3. Linecké koláčky pečeme při 200 - 220 °C asi 5 - 7 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Ještě teplé cukroví pocukrujeme. Spojujeme kvalitní a nejlépe rybízovou zavařeninou.

  4. Linecké vánoční koláčky necháme alespoň 14 dní odležet v chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!