Tradiční linecké recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 140 g máslo 1 lžíce rum 1 sklenice marmeláda 2 ks žloutek 70 g cukr moučka 210 g hladká mouka
Postup Tradiční linecké
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosejeme mouku a mletý cukr, přidáme žloutky, 1 lžíci rumu a přidáme studené máslo
Ze surovin tvoříme nejprve jakoby drobenku, poté přemístíme na vál a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, ze kterých následně vytvoříme celistvé těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme alespoň na několik hodin do lednice
Těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vykrajujeme oblíbené tvary, v každém druhém uděláme ještě nějaký menší výkroj uprostřed menším vykrajovátkem
Linecké pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 175 °C, jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby
Linecké tvary slepujeme kyselejší marmeládou, skládáme do krabice a dobře uzavřené skladujeme v chladu a suchu.