Variace na linecké recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 140 g máslo 1 ks citron 70 g moučkový cukr 1 ks vanilkový cukr 210 g hladká mouka 1 špetka nože prášek do pečiva
Postup Variace na linecké
Postup přípravy receptu
-
Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu
Do robota dáme mouku, cukr, na špičku nože prášku do pečiva, citronovou kůru a šťávu z celého citronu a zaděláme změklým tukem (nejlepší je asi Hera). Mouky můžeme podle potřeby přidat, aby se těsto nelepilo. Uležet v lednici, klidně i více dní, zabalené do fólie nebo mikrotenového sáčku
Vyvalujeme klasické tvary pro slepované linecké a pečeme zásadně na pečícím papíře (těsto je velmi křehké)
Jinou variantu na slepování jsem vyzkoušela letos pod inspirací jiného cukroví, a to: Vykrajujte hvězdičky plné a se středem, plné dejte na plech, na to půl lžičky marmelády smíchané s troškou ořechů, na to hvězdičku s dírkou, pootočit tak, že cípy vrchní hvězdičky jsou v mezerách té spodní, lehce přimáčknout a před pečením potřít opatrně vajíčkem nebo bílkem, jak chcete
Pečivo je vlastně hned hotové a nemusí se ani cukrovat, je krásně lesklé
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.