Litý perníkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 70 g máslo 2 lžíce kakao 250 ml mléko 20 g rozinky 20 g mandle 3 lžíce med 20 g ořechy 200 g cukr moučka 250 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 1 balíček prášek do perníku 20 g křížaly 20 g kandované višně
Postup Litý perníkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Postupně do pěny po částech přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, mléko a med
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do těsta. Nakonec vmícháme nasekané ořechy i mandle, rozinky a nakrájená sušená jablka namočená ve troše vody (rumu), višně a citronovou kůru. Opatrně všechno promícháme
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Perníkový koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 35 minut na 175 °C. Před podáváním necháme vychladnout
Litý perníkový koláč není potřeba cukrovat, stačí nakrájet na kostky a už si jej jen dopřáváme.