Losos s hráškovým pyré recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 lžíce olej sůl 2 - 3 lžíce máslo 4 plátky citron 100 g šalotka 2 lžíce citronová šťáva 100 - 150 ml zeleninový vývar 400 g mražený hrášek mletý černý pepř 250 ml smetana 33% 4 porce losos s kůží á 200 g
Postup Losos s hráškovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Porce lososa očistíme, osolíme a kůži 2 - 3 řezy nakrojíme (pouze kůži, nikoliv maso). V misce prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. V takto připravené omáčce promneme porce lososa a necháme v chladu asi 20 minut odležet
Mezitím si připravíme hráškové pyré. Šalotku oloupeme nasekáme najemno a necháme na lžíci másla zesklovatět. Pak přidáme hrášek, krátce orestujeme a vše podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme doměkka. Měkký hrášek rozmixujeme, podle potřeby zředíme vývarem a nakonec pyré propasírujeme přes síto
Na zahřáté pánvi pečeme lososa nejdříve kůží dolů dozlatova. Až ryba z boku zbělá do výše asi 1,5 cm, lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut. Pak do pánve přidáme 2 lžíce čerstvého másla, které necháme rozpustit a ještě vše asi minutu prohřejeme. Ryba tím získá velmi dobrou chuť
Upečeného lososa rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s hráškovým pyré, ale chutná i s bramborovou kaší.