Lotrinský slaninový koláč - Quiche lorraine recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
sůl
125 g máslo
250 g hladká mouka
3 lžíce studená voda
náplň
sůl
4 vejce
250 ml smetana
pepř
kajenský pepř
250 g prorostlá slanina
150 g gruyére (madeland, moravský bochník)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku si nasypeme na pracovní plochu, uprostřed si vytvoříme důlek. Plátky másla, sůl a 3 polévkové lžíce studené vody rychle zapracujeme s moukou na křehké těsto.

  2. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme a vložíme do kulaté pečící formy a dáme na 1 hodinu do chladničky.

  3. Tenké plátky slaniny opečeme na suché pánvi dozlatova.

  4. Těsto obložíme plátky propečené slaniny, tenkými plátky sýra. Vejce rozmícháme se smetanou, solí, pepřem a kajenským pepřem. Tuto vaječnou směs nalijeme na koláč.

  5. V předehřáté troubě na 200°C pečeme asi 35 minut. Koláč musí ztuhnout a na povrchu lehce zezlátnout.

  6. Podáváme horký nakrájený na trojúhelníky se sklenkou dobře vychlazeného bílého vína.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!