Lotrinský slaninový koláč - Quiche lorraine recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto sůl 125 g máslo 250 g hladká mouka 3 lžíce studená voda náplň sůl 4 vejce 250 ml smetana pepř kajenský pepř 250 g prorostlá slanina 150 g gruyére (madeland, moravský bochník)
Postup Lotrinský slaninový koláč - Quiche lorraine recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku si nasypeme na pracovní plochu, uprostřed si vytvoříme důlek. Plátky másla, sůl a 3 polévkové lžíce studené vody rychle zapracujeme s moukou na křehké těsto.
Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme a vložíme do kulaté pečící formy a dáme na 1 hodinu do chladničky.
Tenké plátky slaniny opečeme na suché pánvi dozlatova.
Těsto obložíme plátky propečené slaniny, tenkými plátky sýra. Vejce rozmícháme se smetanou, solí, pepřem a kajenským pepřem. Tuto vaječnou směs nalijeme na koláč.
V předehřáté troubě na 200°C pečeme asi 35 minut. Koláč musí ztuhnout a na povrchu lehce zezlátnout.
Podáváme horký nakrájený na trojúhelníky se sklenkou dobře vychlazeného bílého vína.