Lotrinský kari-pórkový koláč recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 3 ks vejce 100 g máslo 30 g máslo 200 ml mléko 75 ml voda 1 lžíce kari 200 g hladká mouka sůl a pepř 4 ks střední pórek provensálské bylinky 150 g strouhaný ementál 250 ml smetana na šlehání 40%
Postup Lotrinský kari-pórkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Ve středně velké míse zpracujeme máslo s moukou a solí - snažíme se drolit mezi prsty, přidáme vodu a provensálské bylinky a těsto hněteme tak dlouho dokud nevytvoříme pěkný váleček nebo kouli, kterou poté necháme v míse na hodinu odležet v lednici
Náplň: Opraný pórek nakrájíme na půlkolečka. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a nakrájený pórek restujeme asi 15-20 minut, přidáme kari, promícháme a odložíme ze sporáku. Do další mísy vylijeme smetanu a postupně metličkou ručně vmícháme vejce. Přidáme sůl, pepř a mléko a vše ještě jednou promícháme
Odležené těsto vyválíme do kruhu velkého tak, aby se s ním dala vyložit koláčová forma o průměru asi 30 cm přesně po okraj. Formu si nejprve vymažeme a vysypeme třeba moukou. Do těstem vyložené formy rovnoměrně rozprostřeme udušený pórek s kari, poté vše přelijeme směsí smetany, mléka a vajec a nakonec rovnoměrně posypeme nastrouhaným ementálem a pečeme při 180 °C 35-40 minut do zlatova.