Macaroni zapečené s lilkem a masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks česnek 1 špetka sůl 1 ks cibule 2 lžíce rajčatový protlak 3 ks lilek 1 špetka pepř 80 g mražený hrášek 50 g nastrouhaný parmazán 1 ks rozšlehané vejce 500 g mleté vepřové maso 425 g konzervovaná rajčata 60 g nastrouhaný čedar 115 g těstovin macaroni 150 g nastrouhaná mozzarella
Postup Macaroni zapečené s lilkem a masem
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu o průměru asi 23 cm mírně vytřeme olejem nebo máslem a vyložíme peč. papírem. Macaroni uvaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme
Plátky lilků rozložíme na tácek, osolíme a necháme 20 min.stát. Potom je opláchneme, osušíme papír. Ubrousky a postupně opečeme na oleji po obou stranách dozlatova. Přebytečné olej z nich odstraníme papír. Ubrousky
Na stejné pánvi opečeme pří nízké teplotě za stálého míchání cibuli a česnek. Vložíme mleté maso a mícháme je až zhnědne. Případné hrudky rozmačkáme vidličkou. Přidáme rozmačkaná rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř a dobře promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a směs 15-20 min. vaříme
V míse mícháme hrášek, macaroni, moazzarellu, čedar, vejce a 1/2 parmazánu
Troubu rozehřejeme na 180 C. Na dno dort.formy položíme doprostřed plátek lilku. 3/4 počtu plátků pak rozložíme na dno a po stěnách formy tak, aby se mírně překrývali. Posypem je 1/2 zbylého parmazánu
Mas. směs přidáme ke směsi těstovin, hrášku, vejce a sýrů a dobře promícháme. Náplň opatrně naneseme na lilky a mírně přitlačíme. Zbývající plátky lilku pak položíme navrch opět tak, aby se překrývali, a posypeme je zbytkem parmazánu
Pokrm zapékáme bez pokličky 25-30 min dozlatova. Před vyklopením na mísu jej necháme asi 5 min odpočinout, výborně chutná se zel salátem
POZNÁMKA: místo mletého masa můžeme použít drobně nakrájenou uzeninu a nakrájené vařené kuřecí maso. Jednotlivé porce můžeme přelít jednoduchou rajčatovou omáčkou: drcená konzervovaná rajčata povaříme s trochou česneku, pepře a nakrájené bazalky do zhoustnutí.