Pomalu pečená kotleta recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 50 g máslo 50 g máslo 120 ml mléko 60 g cibule 40 g cibule 60 g celer 20 g sádlo 1 snítka rozmarýn 60 g mrkev 200 g pastinák 4 ks badyán 2 ks bobkový list 10 g hladká mouka 1 špetka muškátový oříšek 200 ml zeleninový vývar 5 ml rostlinný olej 4 ks vepřové kotlety 5 g hrubozrnná sůl čerstvě mletý černý pepř 1 špetka čerstvě mletý černý pepř 150 g bílé pečivo 5 g listová petržel 100 ml telecí nebo hovězí vývar
Postup Pomalu pečená kotleta
Postup přípravy receptu
-
Kotleta bude mít na sobě vždy hodně tuku, ale určitě tuk neodkrajujme. Bez něj by to nebylo to pravé. Důkladně očistíme kost, která bude asi tak cca 10 cm dlouhá. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji. Z té strany, na které je více tuku, opékáme déle, aby se tuk pozvolna vypekl. Maso by mělo mít u kosti cca 45 °C. Poté maso necháme v pánvičce na teplém místě pár minut odpočinout, čímž zároveň krásně zkřehne
Šťáva s kořenovou zeleninou
Na pánvičce, na které jste opékali maso, zbylo trochu výpeku. Na tomto základu dozlatova orestujeme očištěné, nakrájené kusy mrkve, celeru a cibule. Přidáme koření a zaprašíme hladkou moukou. Důkladně mouku orestujeme, zalijeme studeným vývarem a vše provaříme nejméně 20 minut. Kořenovou zeleninu ve šťávě necháme jako vložku. Ochutíme solí a pepřem. Na závěr dáme do omáčky rozpustit máslo. Omáčku zamícháme, ale již nevaříme
Žemlový knedlíček
Veku nebo jiné podobné pečivo nakrájíme na kostičky o velikosti 1 x 1 cm. Dáme na plech do trouby a opečeme dozlatova a nasypeme do misky a pokropíme mlékem. Cibulku nakrájíme nadrobno a lehce opečeme nejlépe na sádle a přidáme ji ke kostičkám veky. Dále přidáme nasekanou petrželku, celá vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme a vytvoříme čtyři stejné kulaté knedlíky. Vaříme v lehce osolené vodě nebo ještě lépe v páře na 95 °C cca 15 až 20 minut
Pastinákové pyré
Pastinák nakrájíme na malé kousky, dáme do rendlíku, zalijeme vývarem a lehce osolíme. Vaříme úplně doměkka. Zbytek tekutiny scedíme a přidáme máslo. Vše důkladně rozmixujeme a případně propasírujeme přes cedník
Autor: Pavel Mareš
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013