Makové opékance recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0.5 lžičky cukr
cukr
sůl
0 l mléko
tuk
20 g droždí
med
400 g hladká mouka
2 dl vlažné mléko
mletý mák
mouka na zpracování těsta

Postup přípravy receptu

  1. Do trošky vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí. Přikryjeme, dáme do tepla a necháme vykynout. Mezitím si prosijeme mouku a osolíme ji. Přídáme vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vše zpracujeme na středně tuhé těsto.

  2. Hotové těsto necháme chvilku vykynout. Z těsta tvarujeme 10 cm dlouhé válečky.

  3. Vymastíme si plech nebo jej vyložíme pečícím papírem a klademe na něj válečky. Ty pak necháme 10 - 15 minut vykynout.

  4. Po vykynutí pečeme válečky při mírné teplotě 170 - 190 stupňů.

  5. Upečené válečky rozkrájíme na 2 cm dlohé kousky. Vložíme je jedné mísy. Půl litru mléka uvaříme a přelijeme jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí.

  6. Nakonec kousky posypeme cukrem a mákem. Kdo chce, může přidat i trochu medu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!