Makové suflé recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 2 lžíce rum 1 - 2 špetky vanilka 4 lžíce med 1/2 lžičky mletá skořice 25 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 100 g mletý mák máslo na vymazání 75 g mleté lískové ořechy 1 ks střední jablko
Postup Makové suflé
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Jablko oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, zakápneme rumem a zatím necháme odležet
Žloutky s medem, nastrouhanou citronovou kůrou, mletou skořicí a vanilkou (asi na špičku nože) vymícháme do pěny. Přidáme mletý mák, namleté ořechy, mouku a nakonec jablko a vyšlehané bílky. Bílky vmícháme jen zlehka, aby bylo těsto nadýchané
Menší formičky s rovným okrajem vymažeme máslem. Rozdělíme do nich těsto na makové suflé a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečeme na druhé mřížce odspodu, aby suflé během pečení dobře stoupalo. Makové suflé pečeme 30 minut. Popraskané vršky nejsou na škodu
Ještě teplé makové suflé vyklepneme z formiček, ale můžeme je podávat i přímo ve formičkách. Podáváme s kysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Makové suflé je výborné ještě teplé, ale i zastudena si najde své příznivce.