Makový závin jako od babičky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 40 g máslo 4 lžíce rum 2 ks žloutek 250 - 300 ml mléko 350 ml mléko 2 lžíce rozinky 1 ks citron 1 balíček droždí 40 g cukr krupice 50 g piškoty 200 g mák 1 lžíce cukr krystal 550 g hladká mouka
Postup Makový závin jako od babičky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve založíme kvásek. Do 1 lžíce vlažného mléka rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžící mouky a lžící cukru. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut stát
Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme kvásek a důkladně zpracujeme v těsto. Mísu zabalíme do utěrky a necháme hodinu na teplém místě kynout
Než těsto vykyne, připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák a chvíli povaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme cukr. Jakmile mák vychladne, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozdrobené či rozemleté piškoty a rozinky předem namočené v rumu
Těsto rozdělíme na dvě části a postupně je rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Na oba pláty rozdělíme a rovnoměrně rozetřeme makovou náplň a zavineme tak, aby spoj zůstal dole. Závin se tak při pečení neotevře. Necháme dalších 20 minut kynout. Záviny na povrchu nařízneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut
Makový závin jako od babičky necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Komu přijde málo sladký, může si jej ještě pocukrovat.