Zdravý makový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g olej 1 ks vejce 150 ml voda 30 g med 1/2 lžičky mletá skořice 2 lžíce sekané mandle 200 ml teplá voda 50 g celozrnná mouka 70 g mletý mák 1 - 2 špetky tlučený hřebíček 50 g sušené sójové mléko 20 g sušené sójové mléko 200 g jemná špaldová mouka
Postup Zdravý makový koláč
Postup přípravy receptu
-
Ze suroviny si vypracujeme těsto, které dáme uležet na 3/4 hodiny do ledničky
Mezitím si připravíme makovou nádivku. V kastrolu přivedeme k varu 200 ml vody s 20 g sušeného sójového mléka. Vmícháme mletý mák a vaříme do zhoustnutí. Poté ochutíme skořicí, hřebíčkem a medem. Pokud je nádivka řídká, zahustíme ji kukuřičnou strouhankou, ale většinou není třeba. Nádivku necháme prochladnout, tím nám ještě trochu zhoustne
Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme na něj těsto v tenké vrstvě a naplníme makovou směsí. Vršek posypeme mandlemi. Zdravý makový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu
Upečený zdravý makový koláč nakrájíme a můžeme podávat.