Maminčina kakaová roláda recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 5 - 6 ks vejce 3 - 4 lžíce kakao 100 g cukr moučka 250 ml smetana ke šlehání 1 balíček ztužovač šlehačky
Postup Maminčina kakaová roláda
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům prosejeme polovinu cukru a vyšleháme do žluté pěny
K bílkům přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme na tuhý sníh
Ke žloutkové směsi vmícháme kakao. A nakonec přidáme bílkový sníh, který opatrným nadzviháváním zapracujeme. Vznikne nám hladké a pěnové těsto
Kakaové těsto na roládu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme na 8 - 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečený kakaový plát necháme zcela vychladnout
Během pečení si připravíme náplň (krém). Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem
Kakaový plát opatrně sejmeme z pečícího papíru a spodní stranu potřeme šlehačkovým krémem. Plát těsta opatrně zamotáváme do rolády, dáváme pozor, aby nám nepopraskal
Takto připravenou roládu uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky ztuhnout. Kakaovou roládu se šlehačkou nakrájíme na plátky a podáváme ke kávě jako sladké pohoštění.