Mandlové hvězdičky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 70 g máslo 1 lžíce mléko 50 g čokoláda 50 g mandle džem 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g polohrubá mouka 0,25 lžiček jedlá soda 1 balíček čokoládová poleva čokoládové sypání
Postup Mandlové hvězdičky
Postup přípravy receptu
-
Prosejeme polohrubou mouku a smícháme ji s cukrem, oloupanými mletými mandlemi, vanilkovým cukrem a nastrouhanou čokoládou. Osvědčila se mi hořká čokoláda, cukroví není tolik sladké. Důkladně směs promícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo nebo tuk na pečení. Poté přidáme žloutek a v mléce rozpuštěnou sodu a postupně vypracováváme těsto
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát. Z vyváleného těsta vykrajujeme hvězdičky, které pokládáme na pečící papír rozprostřený na plechu. Pečeme pozvolna v předem vyhřáté troubě dozlatova. Záleží na troubě, chce to ten první plech hlídat a pak už si jen nastavíme čas
Po vyjmutí upečených mandlových hvězdiček, necháme vychladnout cukroví na plechu, poté slepíme vždy dvě hvězdičky k sobě džemem. Doporučuji potírat obě strany menší vrstvou džemu, protože pak cukroví lépe drží pohromadě a džem nevytéká po stranách
Čokoládovou polevu rozehřejeme a horní strany hvězdiček v ní namáčíme. Poté rozložíme cukroví na mřížku, aby přebytečná poleva měla kam odkapat. Dokud poleva ještě lepí, posypeme cukroví čokoládovým či jiným zlobením. Poté necháme cukroví v chladu zcela zatuhnout
Mandlové hvězdičky podáváme jako chutně cukroví ke kávě nebo čaji o vánočních svátcích
Foto: Thinkstock.com