Zdobené mandlové perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 60 g máslo mléko rozinky mandle 250 g med 150 g cukr moučka 500 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra tuk na vymazání 200 g loupané mandle 1 balíček prášek do perníku hladká mouka na posypání cukrové zdobení
Postup Zdobené mandlové perníčky
Postup přípravy receptu
-
Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet
Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.