Domácí bramborové žemličky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
olej
1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
200 - 250 ml mléko
kmín
100 ml slunečnicový olej
350 g hladká mouka
350 g polohrubá mouka
1 - 2 lžičky sušený tymián
350 g brambory vařené ve slupce
42 g čerstvé droždí
sezamová semínka
1 ks malá červená cibule

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky prosejeme do velké mísy. Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Připravíme si kvásek: Droždí posypeme cukrem a za stálého míchání kvasnice rozpustíme. Přidáme asi 2 lžíce vlahého mléka, vše zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek

  2. K prosáté mouce přidáme nastrouhané brambory, vejce, olej, sůl, vlažné mléko a kvásek. Vše propracujeme v hladké lesklé těsto, které necháme asi hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme cibuli a tymián, rozdělíme ho na 3 díly a z každého vyválíme plát silný asi 1 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou vyběhnout. Pak je potřeme olejem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při 180 °C asi 25 minut dorůžova. Ještě horké žemličky opět potřeme olejem a necháme vychladnout

  3. Domácí bramborové žemličky podáváme jako přílohu k předkrmům a polévkám, můžeme je i plnit nejrůznějšími pomazánkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!