Domácí bramborové žemličky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr olej 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 200 - 250 ml mléko kmín 100 ml slunečnicový olej 350 g hladká mouka 350 g polohrubá mouka 1 - 2 lžičky sušený tymián 350 g brambory vařené ve slupce 42 g čerstvé droždí sezamová semínka 1 ks malá červená cibule
Postup Domácí bramborové žemličky
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky prosejeme do velké mísy. Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Připravíme si kvásek: Droždí posypeme cukrem a za stálého míchání kvasnice rozpustíme. Přidáme asi 2 lžíce vlahého mléka, vše zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek
K prosáté mouce přidáme nastrouhané brambory, vejce, olej, sůl, vlažné mléko a kvásek. Vše propracujeme v hladké lesklé těsto, které necháme asi hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme cibuli a tymián, rozdělíme ho na 3 díly a z každého vyválíme plát silný asi 1 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou vyběhnout. Pak je potřeme olejem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při 180 °C asi 25 minut dorůžova. Ještě horké žemličky opět potřeme olejem a necháme vychladnout
Domácí bramborové žemličky podáváme jako přílohu k předkrmům a polévkám, můžeme je i plnit nejrůznějšími pomazánkami.