Masové kuličky v leču s cuketou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
60 g máslo
3 lžíce strouhanka
4 ks rajčata
1 ks cibule
300 g cuketa
2 ks feferonka
2 lžíce slunečnicový olej
2 ks červená kapie
4 ks zelená paprika
1 svazeček petrželová nať
1 lžíce mletá sladká paprika
600 g nové brambory
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
čerstvě mletý černý pepř
100 ml horká voda na podlití
6 ks jarní cibulka s natí
1 lžička sušená majoránka
1 ks včerejší houska
500 g hovězí a vepřové mleté maso
150 ml domácí rajčatová šťáva
2 lžičky domácí pálivý paprikový krém

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme fašírkovou směs na masové kuličky. Do mísy dáme mleté maso - mix hovězí a vepřové, maso osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a majoránkou, přidáme vejce, ve vodě namočenou a poté pořádně vymačkanou žemli a prolisovaný česnek. Všechno spolu dobře promícháme a zahustíme strouhankou na tvarovatelnou hmotu, kterou odložíme na 1 hodinu odpočívat do chladničky, aby se propojily všechny chutě

  2. Zatím očistíme a připravíme zeleninu. Cibuli pokrájíme na měsíčky, česnek na plátky, zelené papriky a kapii na hrubší kusy, feferonku pokrájíme na jemno, rajčata na měsíčky, jarní cibulku na hrubší kusy, cuketu na kolečka a nové brambory na měsíčky, ty necháme zatím ve vodě odpočívat a posekáme petrželovou nať. Masovou směs vybereme z chladničky a rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm, položíme je zatím na podnos

  3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na oleji cibuli a na jemno pokrájenou feferonku, potom necháme rozvonět plátky česneku a restujeme asi 1 - 2 minuty. Přidáme pokrájenou kapii a papriky, které opečeme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme, přidáme mletou sladkou papriku a za stálého míchání necháme úplně rozpustit. Dále přidáme pokrájená rajčata a Erős Pista - domácí pálivý paprikový krém - recept zde. zarestujeme, přihodíme pokrájenou jarní cibulku a na závěr kolečka cukety, které krátce opečeme

  4. Potom všechno podlijeme malým množstvím horké vody a vložíme připravené masové kuličky, lečo nesolíme, protože paprikový krém i masové kuličky jsou slané dost. Povaříme, až změknou masové kuličky, zelenina má zůstat al dente, nesmí se rozvařit, musí zůstat na skus

  5. Když se vaří lečo s masovými kuličkami, uvaříme v osolené vodě nové brambory, uvařené brambory scedíme a dáme je do hrnce s čerstvým máslem a posekanou čerstvou petrželovou natí, ve kterých brambory obalíme tak, že protřeseme brambory v hrnci a všechno je naráz hotové

  6. Masové kuličky v leču s cuketou podáváme horké. Nejprve na talíř nabereme hotové lečo s cuketou, poté vložíme uvařené masové kuličky a servíruje s novými brambory s máslem a petrželovou natí. Na talíři ještě okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Jde o velmi chutné, lehké a pikantní letní jídlo s jednoduchou přípravou, které je poměrně rychle hotové.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!