Medové řezy se salkem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
100 g máslo
4 lžíce med
150 g cukr moučka
500 g hladká mouka
1 lžička soda bikarbona
krém
500 g máslo
0 l mléko
3 špetky cukr krupice
1 plechovka salko
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
60 g Zlatý klas
na potření
rum
švestková povidla
drobení
1 lžička mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme vařit plechovku salka. Od začátku varu vaříme 2 hodiny a doléváme vodu, aby salko bylo stále ponořené a každou půlhodinu otáčíme, až bude salko zkaramelizované. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  2. V kovové misce nad párou za stálého míchání ušleháme vejce, med, sodu bikarbonu, máslo a cukr, až bude hmota horka a lesklá. Potom přidáme mouku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 5 častí a vyválíme na cca 2 - 3 mm vysoké pláty, co nejvíce rozměry stejné. Těsta bude cca 1 kg, na váze teda těsto rozdělíme cca po 200 g, nejprve uděláme stejné válečky, potom se snadněji válí na stejně velké části. Pláty těsta pečeme v předehřáté troubě na papíru na pečení cca 5 - 7 minut.

  3. Okraje na upečených plátů zarovnáme a tyto odřezané zbytky si odložíme na posypku. Pláty těsta je potřeba oboustranně potřít rumem. Já to dělám dopředu a vždy dávám mezi pláty alobal, aby se pláty neslepily. Anebo to můžeme udělat až při natírání krému.

  4. Ve třetině mléka rozmícháme vanilkový pudink a zlatý klas (na místo klasu se dá použít 60 g vanilkového pudinku). Do zbylého mléka přidáme trošičku cukru a přivedeme k varu, následně vlijeme připravenou směs a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pudink necháme při pokojové teplotě vychladnout a průběžně mícháme, aby se na vrchu nevytvořil škraloup a pudink neztuhl. Mezitím můžeme porumovat pláty těsta. Uvařené salko také necháme trochu vychladnout.

  5. Smícháme pudink, změklé máslo a zkaramelizované salko. Pozor ale, aby se hmota nesrazila. Stalo se mi to, když jsem nechala pudink příliš ztuhnout. Tak radši do teplého pudinku postupně přimícháváme salko a potom máslo, anebo jinak podle vašich zkušeností.

  6. Na spodní porumovaný plát těsta natřeme v tenčí vrstvě povidla (pouze na tento plát). Potom natřeme krém, přiložíme další oboustranně porumovaný plát, krém, plát, krém, plát, krém, plát a nakonec krém. Navrch posypeme pomletými odřezanými okraji těsta smíchanými podle chuti s mletou skořicí a vanilkovým cukrem. Medové řezy zabalíme do alobalu, necháme v chladu ztuhnout a odstát den dva, jak vydržíme.

  7. Medové řezy se salkem podáváme jako lahodný moučník s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!