Medovník židovský Lekach recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 4 ks vejce 1 hrnek rozinky 3 lžičky prášek do pečiva 3 lžíce koňak 1 lžička mletá skořice 3 hrnky hladká mouka vlašské ořechy 0.5 lžičky mletý zázvor 1 hrnek hnědý cukr 1 lžička jedlá soda 0.3 lžičky mletý hřebíček 0.3 lžičky strouhaný muškátový oříšek 1 hrnek silná káva 2 lžíce kandovaná citronová kůra 1 hrnek tmavý med
Postup Medovník židovský Lekach recept
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale nemusí být.
Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání přiléváme olej. Střídavě přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou, kávu s medem a nakonec přidáme koření, ořechy, rozinky a na drobno kandovanou citrusovou kůru.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme při 200 °C asi 70 minut. Medovník podáváme 2. - 3. den.
Zdroj: Židovská kuchyně
Mé tipy: Ořechy lze nahradit plátky mandlí. Aby se vršek nepřipaloval, lze přikrýt po nějaké době pečícím papírem. Rozinky lze vynechat či nahradit brusinkami či strouhanou pomerančovou kůrou z jednoho BIO pomeranče. Med je lepší tmavý - lesní. Místo muškátového oříšku lze přidat i květ - zase jiná vůně. Káva je lepší zrnková, klidně standard. Když po přecezení zbudou malé částečky, vůbec to nevadí.