Medovník židovský Lekach recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
4 ks vejce
1 hrnek rozinky
3 lžičky prášek do pečiva
3 lžíce koňak
1 lžička mletá skořice
3 hrnky hladká mouka
vlašské ořechy
0.5 lžičky mletý zázvor
1 hrnek hnědý cukr
1 lžička jedlá soda
0.3 lžičky mletý hřebíček
0.3 lžičky strouhaný muškátový oříšek
1 hrnek silná káva
2 lžíce kandovaná citronová kůra
1 hrnek tmavý med

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale nemusí být.

  2. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání přiléváme olej. Střídavě přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou, kávu s medem a nakonec přidáme koření, ořechy, rozinky a na drobno kandovanou citrusovou kůru.

  3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme při 200 °C asi 70 minut. Medovník podáváme 2. - 3. den.

  4. Zdroj: Židovská kuchyně

  5. Mé tipy: Ořechy lze nahradit plátky mandlí. Aby se vršek nepřipaloval, lze přikrýt po nějaké době pečícím papírem. Rozinky lze vynechat či nahradit brusinkami či strouhanou pomerančovou kůrou z jednoho BIO pomeranče. Med je lepší tmavý - lesní. Místo muškátového oříšku lze přidat i květ - zase jiná vůně. Káva je lepší zrnková, klidně standard. Když po přecezení zbudou malé částečky, vůbec to nevadí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!