Pórkový quiche recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 g sůl
sůl
1 ks vejce
vejce
120 g máslo
90 ml mléko
1 ks pórek
parmazán
4 - 5 ks žampiony
olivový olej
70 g zakysaná smetana
drcený kmín
6 g kypřící prášek do pečiva
40 g pohanková mouka
nať cibulky
260 g mouka Nomix

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve promícháme sypké suroviny (mouky, prášek do pečiva, sůl), poté prohněteme s ostatními surovinami (máslo, vejce, mléko). Vznikne nám vláčné těsto podobné třeba lineckému a necháme ho asi 20 minut odležet. Těsto na quiche můžeme však uchovat zabalené v ledničce i po dva dny

  2. Těsto můžeme vtlačit do formy, nebo ho rozválíme na placku, kterou přeneseme do formy a upravíme tak, aby těsto krylo i její okraje. Dno těsta lehce propícháme vidličkou na více místech, aby si uchovalo tvar

  3. Pórek nakrájíme na kousky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zelenou nať cibulky nakrájíme nadrobno. Parmazán nebo jiný druh sýru nastrouháme na jemno

  4. Pórek orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájené žampiony, trochu drceného kmínu a soli. V misce rozšleháme vejce se zakysanou smetanou, přidáme orestované žampiony, pokrájenou nať cibulky a nastrouhaný parmezán

  5. Těsto dáme asi na 15 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Připravenou směs vlijeme do předpečeného těsta a seshora ještě posypeme nastrouhaným sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme dalších 20 - 25 minut, aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli zchladnout ve formě a teprve potom ho vyklopíme

  6. Pórkový quiche můžeme podávat ještě teplý nebo později za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!