Pórkový quiche recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 3 g sůl sůl 1 ks vejce vejce 120 g máslo 90 ml mléko 1 ks pórek parmazán 4 - 5 ks žampiony olivový olej 70 g zakysaná smetana drcený kmín 6 g kypřící prášek do pečiva 40 g pohanková mouka nať cibulky 260 g mouka Nomix
Postup Pórkový quiche
Postup přípravy receptu
-
Nejprve promícháme sypké suroviny (mouky, prášek do pečiva, sůl), poté prohněteme s ostatními surovinami (máslo, vejce, mléko). Vznikne nám vláčné těsto podobné třeba lineckému a necháme ho asi 20 minut odležet. Těsto na quiche můžeme však uchovat zabalené v ledničce i po dva dny
Těsto můžeme vtlačit do formy, nebo ho rozválíme na placku, kterou přeneseme do formy a upravíme tak, aby těsto krylo i její okraje. Dno těsta lehce propícháme vidličkou na více místech, aby si uchovalo tvar
Pórek nakrájíme na kousky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zelenou nať cibulky nakrájíme nadrobno. Parmazán nebo jiný druh sýru nastrouháme na jemno
Pórek orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájené žampiony, trochu drceného kmínu a soli. V misce rozšleháme vejce se zakysanou smetanou, přidáme orestované žampiony, pokrájenou nať cibulky a nastrouhaný parmezán
Těsto dáme asi na 15 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Připravenou směs vlijeme do předpečeného těsta a seshora ještě posypeme nastrouhaným sýrem. Okraje těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme dalších 20 - 25 minut, aby se náplň propekla. Hotový koláč necháme chvíli zchladnout ve formě a teprve potom ho vyklopíme
Pórkový quiche můžeme podávat ještě teplý nebo později za studena.