Mini pagáčky k vínu recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 0,5 lžic sůl žloutek 0,5 sklenek mléko 500 ml smetana 1 kostka droždí 1 kg hladká mouka 400 g mleté škvarky sezamová semínka
Postup Mini pagáčky k vínu
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek z droždí a vlažného oslazeného mléka. Vejce i smetana musí mít pokojovou teplotu
Do mísy prosejeme mouku, uděláme ve středu důlek, kam vlijeme vyběhnutý kvásek. Přidáme smetanu, rozšlehané vejce a začneme zpracovávat těsto do té doby, dokud se nelepí. Přidáme sůl a ještě jednou prohněteme. Mísu s těstem přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě do zdvojnásobení
Vykynuté těsto převrátíme z mísy na pomoučněný vál a vyválíme plát. Na těsto uhladíme část mletých škvarek a plát začneme překládat. Zvedneme těsto, přeložíme do poloviny a protější stranu těsta přiložíme k polovině. Přehneme polovinu strany zleva a přehneme polovinu zprava. Přeložené těsto přeložíme ještě na polovinu
Po 10 minutách opět těsto na pagáčky rozválíme, potřeme zbytkem škvarek, opět překládáme a opět necháme odpočinout. Naposledy těsto vyválíme, přeložíme a naposledy necháme odpočinout. Těsto vyválíme na plát a malinkým kulatým vykrajovátkem nebo menší obrácenou sklenkou vykrajujeme malinká kolečka - pagáčky
Pagáčky uložíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky či jinými oblíbenými semínky a necháme opět odpočinout na 10 minut
Pagáčky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C
Mini pagáčky k vínu podáváme vlažné i studené.