Mini pagáčky k vínu recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
0,5 lžic sůl
žloutek
0,5 sklenek mléko
500 ml smetana
1 kostka droždí
1 kg hladká mouka
400 g mleté škvarky
sezamová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek z droždí a vlažného oslazeného mléka. Vejce i smetana musí mít pokojovou teplotu

  2. Do mísy prosejeme mouku, uděláme ve středu důlek, kam vlijeme vyběhnutý kvásek. Přidáme smetanu, rozšlehané vejce a začneme zpracovávat těsto do té doby, dokud se nelepí. Přidáme sůl a ještě jednou prohněteme. Mísu s těstem přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě do zdvojnásobení

  3. Vykynuté těsto převrátíme z mísy na pomoučněný vál a vyválíme plát. Na těsto uhladíme část mletých škvarek a plát začneme překládat. Zvedneme těsto, přeložíme do poloviny a protější stranu těsta přiložíme k polovině. Přehneme polovinu strany zleva a přehneme polovinu zprava. Přeložené těsto přeložíme ještě na polovinu

  4. Po 10 minutách opět těsto na pagáčky rozválíme, potřeme zbytkem škvarek, opět překládáme a opět necháme odpočinout. Naposledy těsto vyválíme, přeložíme a naposledy necháme odpočinout. Těsto vyválíme na plát a malinkým kulatým vykrajovátkem nebo menší obrácenou sklenkou vykrajujeme malinká kolečka - pagáčky

  5. Pagáčky uložíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky či jinými oblíbenými semínky a necháme opět odpočinout na 10 minut

  6. Pagáčky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C

  7. Mini pagáčky k vínu podáváme vlažné i studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!