Mini Pavlova recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 150 g bílek 200 g cukr krupice ovoce 250 g mascarpone 2 lžíce citronová šťáva 100 ml smetana ke šlehání 2 lžíce bramborový škrob
Postup Mini Pavlova
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme všechny suroviny a přesně je odvážíme. Na pečící papír si můžeme předkreslit kolečka s průměrem 8 cm. Plech potřeme pomocí mašlovačky olejem a pečící papír přitiskneme k plechu, předkreslenou stranou dolů. Rozehřejeme troubu na 150 °C
V míse vyšleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli. Mísu předem vytřeme rozkrojeným citronem (nebo propláchneme trochou octa a vylijeme). Po 2 minutách šlehání bílků při střední rychlosti zvedneme otáčky a budeme šlehat další 3 minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru. Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků. Po 3 minutách máme zašlehán všechen cukr. Šleháme naplno posledních 5 minut, po uplynutí se na metličce bude tvořit pevná špička. Zasypeme škrobem a už jen stěrkou jemně párkrát překládáním zamícháme, opět v jednom směru tak, aby byl celý škrob vmíchán do bílků. Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem)
Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou. Na plech vytvoříme malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny (dvakrát obtočíme dokola). Vložíme do trouby, předem rozehřátou na 150 °C (horní a dolní ohřev). Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut. Poté vypneme troubu, neotvíráme ani v průběhu pečení a ani poté, pouze vypneme troubu a necháme zde do vychladnutí. Teprve po vychladnutí vyjmeme
Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone, a to nejlépe dvě hodiny před podáváním
Naplněné Mini Pavlovy ozdobíme ovocem a podáváme jako výborný dezert.