Moje svíčková na smetaně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr 100 g slanina 1 špetka sůl 50 g máslo 2 ks cibule 200 ml smetana 1 ks citron 2-3 ks mrkev 1-2 ks petržel 5 kuliček nové koření 1 l hovězí vývar 60 g hladká mouka 4 lžíce olej nebo sádlo 5 kuliček celý černý pepř 0 ks středně velký celer 600 g hovězí zadní nebo svíčková podle chuti ocet tymián bobkový list
Postup Moje svíčková na smetaně recept
Postup přípravy receptu
-
Po důkladném omytí a osušení masa do něj vytvoříme otvory, do kterých budeme dávat slaninu. Aby se nám lépe do masa vkládala, necháme ji na chvíli ztuhnout v lednici. Na špalíčky nakrájenou slaninou prošpikujeme díl masa a pouze opepříme, protože sůl porušuje masovou strukturu, takže by nám z něj vytekla šťáva. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a polovinou oleje. Prošpikované maso vložíme do hlubší mísy a zeleninovou směsí ho zalijeme. Uložíme do lednice a necháme marinovat jeden den.
Po této době, která může být i delší, maso ze zeleninového nálevu vyjmeme a na rozpáleném oleji maso vcelku ze všech stran orestujeme. Potom ho z kastrolu vyndáme a na tomtéž oleji orestujeme zeleninu dozlatova spolu s kůrou z poloviny citronu. Jakmile bude zelenina osmahnutá, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme připraveným hovězím vývarem. Ten přivedeme k varu a do hrnce vložíme opečené maso. Dusíme cca 2 hodiny pod pokličkou, než maso nezměkne. Poté jej z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky nebo nějaké látky, aby nám neokoralo.
Pojďme na svíčkovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a tuto směs postupně zašleháváme do vařícího hrnce s vývarem a zeleninou, omáčka nám bude pěkně houstnout. Ochutíme solí, převařeným octem, cukrem a citronovou šťávou. Vaříme přibližně půl hodiny a přidáme smetanu. Svíčkovou ještě chvíli povaříme. Potom zeleninu scedíme přes hustý cedník. Na této proceduře si dáme záležet, protože nejvíc ovlivňuje barvu a chuť svíčkové. Dbáme na to, abychom protlačili co nejvíce zeleniny. Opět krátce povaříme a případně dochutíme.
A moje svíčková na smetaně je na světě. Podáváme ji s houskovým knedlíkem.