Moravská klobása recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 1 lžička majoránka 1 špetka muškátový oříšek 200 g hovězí kližka 0,33 lžiček mletý zázvor 200 g vepřová kýta 2 lžičky mletá sladká paprika 0,33 lžiček mletý černý pepř 1,5 kg vepřová krkovice 1 dl ledová voda vepřové střívko 1 lžička mletá uzená paprika 40 g praganda (rychlosůl)
Postup Moravská klobása
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nameleme nahrubo 1,5 kg vepřové krkovice, důkladně promícháme s 30 g pragandy a necháme směs odležet. Tímto krokem jsme si připravili tzv. vložku
Na tzv. spojku v mlýnku na jemno umeleme 200 g hovězí kližky a 200 g vepřové kýty. Tuto směs rozmělníme v robotovi a vmícháme do ní 10 g pragandy a postupně vléváme 1 dl ledové vody, dokud nevypracujeme jemnou pojivou hmotu
Tento tzv. prát ochutíme třetinou lžičky mletého pepře, 1 špetkou muškátového ořechu, třetinou lžičky zázvoru, 1 lžičkou majoránky, 2 lžičkami sladké papriky, 1 lžičkou uzené papriky a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme tzv. vložku a důkladně vše promísíme
Na mlýnku s nástavcem plníme do vepřového střívka až do konce a poté přetáčením vytvoříme nožky klobás. Klobásy vložíme do udírny a udíme za velmi nízké teploty cca 5 - 6 hodin. Pokud při uzení neudržíme prsty na klobásách kvůli vysoké teplotě, pak je potřeba teplotu snížit
Moravskou klobásu podáváme s chlebem jako chutné pohoštění k různým příležitostem.