Mřížkovaný jablečný koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
10 dkg máslo
10 dkg solamyl
rozinky
3/4 balíčku prášek do pečiva
8 dkg cukr moučka
mletá skořice
1 - 2 balíčky vanilkový cukr
20 dkg hladká mouka
strouhaná jablka

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Smícháním mouky, prášku do pečiva, cukru, na kousky nakrájeného másla, solamylu a jednoho vejce vypracujeme těsto. Necháme v lednici minimálně 30 minut odležet, bude se nám s ním lépe pracovat

  2. Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s vanilkovým cukrem v množství podle kyselosti jablek

  3. 2/3 těsta vyválíme v plát, kterým vyložíme středně velký plech. Plech můžeme vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Poklademe jablky, posypeme rozinkami (nemusí být) a mletou skořicí. Nahoru uděláme ze zbylého těsta mřížku tak, že těsto vyválíme, rozkrájíme na proužky a klademe do kříže přes sebe

  4. Mřížkovaný jablečný koláč upečeme v troubě vyhřáté na 175 °C, až je těsto zlatavé. Před krájením necháme vychladnout a podle chuti ještě sypeme mletým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!