Mřížkovaný jablečný koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 10 dkg máslo 10 dkg solamyl rozinky 3/4 balíčku prášek do pečiva 8 dkg cukr moučka mletá skořice 1 - 2 balíčky vanilkový cukr 20 dkg hladká mouka strouhaná jablka
Postup Mřížkovaný jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Smícháním mouky, prášku do pečiva, cukru, na kousky nakrájeného másla, solamylu a jednoho vejce vypracujeme těsto. Necháme v lednici minimálně 30 minut odležet, bude se nám s ním lépe pracovat
Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s vanilkovým cukrem v množství podle kyselosti jablek
2/3 těsta vyválíme v plát, kterým vyložíme středně velký plech. Plech můžeme vymazat nebo vyložit pečícím papírem. Poklademe jablky, posypeme rozinkami (nemusí být) a mletou skořicí. Nahoru uděláme ze zbylého těsta mřížku tak, že těsto vyválíme, rozkrájíme na proužky a klademe do kříže přes sebe
Mřížkovaný jablečný koláč upečeme v troubě vyhřáté na 175 °C, až je těsto zlatavé. Před krájením necháme vychladnout a podle chuti ještě sypeme mletým cukrem.