Mřížkovaný koláč s ovocem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 100 g máslo 1 ks žloutek 1 ks bílek 1 kostka tvaroh 20 g cukr moučka 100 g cukr moučka cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka hladká mouka 120 ml smetana ke šlehání 150 ml smetana ke šlehání 200 g drobné ovoce (jahody, třešně, maliny)
Postup Mřížkovaný koláč s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s cukrem a na vále zpracujeme s máslem, smetanou, žloutkem a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do chladničky na 30 minut odležet
Ze 2/3 těsta na pomoučněném vále vyválíme plát (max. 30x20cm) a přeneseme ho na plech vymazaný olejem. Kraje těsta trošku povytáhneme, aby plát získal vyšší okraje
Ze zbylého těsta vyválíme válečky a na plátu vytvoříme mřížku. Těsto potřeme bílkem
Těsto na mřížkovaný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Necháme zcela vychladnout
Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Do náplně vmícháme ušlehanou smetanu a rozdělíme ji do políček mezi mřížkami. Na tvarohovou náplň rozdělíme omyté ovoce (jahody, maliny, rybíz, angrešt)
Mřížkovaný koláč s ovocem vložíme do chladničky odležet. Nejlépe chutná až na druhý den. Před podáváním pocukrujeme.