Domácí žervé recept
Apetit Recepty pomazánkyPostup Domácí žervé
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a pořádně promícháme. Přidáme sůl, nasekanou pažitku a znovu důkladně promícháme. Žervé můžeme kombinovat se spoustou koření a bylinek, takže je zcela na naší chuti a fantazii, jak si žervé ochutíme
Připravíme si síto, které vysteleme čistým plátýnkem tak, aby jeho konce přesahovaly přes horní okraj síta a vlijeme naši smetanovou směs. Pod síto umístíme misku dostatečné velikosti tak, aby nám do něj odkapávala syrovátka
Překryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a necháme v lednici minimálně 24 hodin odstát. Poté žervé uložíme do uzavíratelných nádob a jen koukáme, jak během krátké chvíle zmizí ve spokojených strávnících
Domácí žervé skvěle chutná na všech druzích pečiva a lze kombinovat s dalšími sýry, šunkou, zeleninou, ovocem, uzeninami atd.