Domácí žervé recept

Apetit Recepty pomazánky

Suroviny na recept

1,5 lžička sůl
1 hrst pažitka
800 g zakysaná smetana
200 g smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a pořádně promícháme. Přidáme sůl, nasekanou pažitku a znovu důkladně promícháme. Žervé můžeme kombinovat se spoustou koření a bylinek, takže je zcela na naší chuti a fantazii, jak si žervé ochutíme

  2. Připravíme si síto, které vysteleme čistým plátýnkem tak, aby jeho konce přesahovaly přes horní okraj síta a vlijeme naši smetanovou směs. Pod síto umístíme misku dostatečné velikosti tak, aby nám do něj odkapávala syrovátka

  3. Překryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a necháme v lednici minimálně 24 hodin odstát. Poté žervé uložíme do uzavíratelných nádob a jen koukáme, jak během krátké chvíle zmizí ve spokojených strávnících

  4. Domácí žervé skvěle chutná na všech druzích pečiva a lze kombinovat s dalšími sýry, šunkou, zeleninou, ovocem, uzeninami atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!