Mřížkový koláč s tvarohem a povidly recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 200 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 1 ks citron 1 hrst mandle 100 g povidla 100 g cukr moučka 1 lžíce cukr moučka 300 g hladká mouka 200 g zakysaná smetana 1 lžíce citronová kůra máslo na vymazání mouka na vysypání 1/2 balení vanilkový pudinkový prášek 2 ks tvaroh v alobalu
Postup Mřížkový koláč s tvarohem a povidly
Postup přípravy receptu
-
Do mísy odvážíme mouku, cukr, špetku soli a na kostky nakrájené studené máslo. Konečky prstů začneme tvořit drobenku. Poté přidáme žloutky, citronovou kůru i šťávu a 1 lžíci rumu. Hbitě zpracujeme v těsto. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice. Zbytek těsta vyválíme a vytvoříme korpus koláče s vyššími okraji do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V míse vyšleháme tvarohy z alobalu, zakysanou smetanu, půl balení vanilkového pudinku (rovnou vysypat ze sáčku, nevařit), moučkový cukr podle chuti a citronovou kůru
Předpečený korpus necháme lehce vychladnout, potřeme silnější vrstvou povidel nebo džemu a zatřeme připravenou tvarohovou náplní
Vyválíme část těsta, co odpočívalo v lednici, nařežeme nožem nebo rádýlkem na silnější pruhy a skládáme na povrch koláče do tvaru mřížky
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Mřížkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, je hotový za cca 30 minut
Vychladlý mřížkový koláč s tvarohem a povidly podáváme nakrájený na klínky jako dezert, chutná ke kávě či čaji.