Mrkvová krémová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 dkg máslo
2 lžíce hladká mouka
1 dl sladká smetana
6 ks střední mrkev
1 hrst petrželová a libečková nať
1 l voda nebo zeleninový vývar
podle chuti
sůl
podle potřeby
máslo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme 6 středních mrkví a rozkrojíme na poloviny. Horní části nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 1 litru osolené vody nebo slabšího zeleninového vývaru. Přidáme trochu petrželové a libečkové nati. Spodní části mrkví nastrouháme na hrubém struhadle a opečeme na másle.

  2. Ze 2 lžic hladké mouky uděláme máslovou jíšku a necháme vychladnout. Uvařenou mrkev rozmixujeme ve vývaru a rozmícháme v něm jíšku. Mrkvovou krémovou polévku necháme asi 5 minut provařit a nalijeme 1 dl smetany, nejlepší je šlehačka, ale může být i smetana na vaření. Necháme přejít varem a přidáme opečené mrkvové nudličky. Vaříme další 2 minuty.

  3. Takto připravenou mrkvovou krémovou polévku podáváme. Můžeme servírovat s krutonky z veky nebo starších rohlíků.

  4. Pro vegany je možné na přípravu mrkvové krémové polévky použít rostlinný olej a sójové mléko.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!