Mrkvová polévka krémová recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce máslo
6 ks brambory
1 ks cibule
6 ks mrkev
1 kelímek zakysaná smetana
1 l teplá voda
1 kostka zeleninový bujón
1 kelímek smetana na vaření
podle chuti
sůl
pepř
podle potřeby
petrželka
mouka
voda

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si cibuli a mrkev. Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na struhadle. Připravíme si velký hrnec, do kterého dáme asi 4 lžíce másla a přidáme cibulku. Tu necháme zesklovatět, poté přidáme nastrouhané mrkve, které necháme restovat přiklopeny pokličkou, na mírném ohni asi 7 - 10 minut. Mícháme.

  2. Připravíme si brambory. Ty očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky.

  3. Zalijeme 1,5 až 2 litry horké vody, přidáme zeleninový bujón, nakrájené brambory. Přikryjeme pokličkou a brambory vaříme do měkka. Vaříme asi 20 minut. Přidáme špetku soli.

  4. Po změknutí brambor, polévku osolíme, opepříme. Vlijeme smetanu na vaření, zamícháme a povaříme. Dále přidáme mouku s vodou - zahustíme.

  5. Polévku odstavíme a rozmixujeme její obsah. Poté přidáme kelímek zakysané smetany, dochutíme solí a pepřem. V tento moment mixujeme už jen krátce.

  6. Nakonec můžeme přidat petrželku. Tato mrkvová polévka je velmi krémová, a její chuť je jemná díky zakysané smetaně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!