Citronový koláč s ovocem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

175 g cukr
4 ks vejce
3 ks citron
šlehačka
1/4 lžičky prášek do pečiva
175 g mandle
ovoce
2 lžíce hladká mouka
tuk na vymazání
mouka na vysypání
1 dl citronový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Citrony dobře omyjeme (nebo použijeme chemicky neošetřené), vložíme do hrnce s vodou a vaříme pod pokličkou 1 hodinu. 1 dl citronového vývaru odložíme stranou. Vychladlé citrony zbavíme peciček, nakrájíme je na malé kousky, které spolu s vývarem rozmixujeme na hladkou kaši

  2. Mandle i se slupkou umeleme a promícháme s moukou a práškem do pečiva

  3. Dortovou nebo koláčovou formu vymastíme a vysypeme moukou. Troubu předtopíme na 175 °C

  4. Z vajec a cukru ušleháme v robotu velmi hustý krém, do kterého postupně přidáváme citronovou hmotu a směs mandlí s moukou. Těsto vlijeme do formy do 3/4 výšky. Pečeme velmi zvolna 35 - 45 minut dozlatova. Propečení citronového koláče zkoušíme pomocí špejle

  5. Vychladlý moučník vyklopíme a naporcujeme na tenčí plátky. Citronový koláč podáváme ozdobený šlehačkou, malinami a ostružinami, ale i jiným ovocem (podle chuti).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!