Mrkvové pyré v aspiku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce tuk
750 g mrkev
6 lístků želatina
1 ks malá cibule
250 ml zeleninový vývar
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
zálivka
1-2 lžíce citronová šťáva
1 lžíce sójová omáčka
2 lžíce sójový olej
2 lžíce sezamová semínka
na ozdobu
1-2 hlávky salát polníček
4 ks baby karotka

Postup přípravy receptu

  1. Sezamová semínka opražíme na suché pánvi a smícháme s olejem. Želatinu namočíme do vody. Mrkev oškrábeme, 2 - 3 ks ponecháme vcelku a zbytek nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.

  2. Na rozehřátém tuku cibuli orestujeme, přidáme mrkev, krátce podusíme a zalijeme vývarem. Přidáme celé mrkve a pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Celou mrkev vyndáme a zbytek obsahu rozmixujeme na pyré.

  3. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ji v mrkvovém pyré. Podle chuti osolíme a opepříme.

  4. Formu (obsah 750ml) naplníme do poloviny mrkvovým pyré a uložíme na 30 minut do chladničky. Pak do středu položíme celé mrkve a přelijeme zbylým pyré. Uložíme do chladničky, nejlépe přes noc, zatuhnout.

  5. Salát opláchneme, natrháme a necháme okapat. Smícháme citronovou šťávu se sójovou omáčkou, podle chuti osolíme a opepříme a všleháme olej se semínky.

  6. Formu s pyré ponoříme na chvíli do studené vody a vyklopíme. Aspik nakrájíme na plátky a podáváme na salátu, přelité zálivkou a ozdobené celou mrkvičkou (i s natí).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!