Špenátové košíčky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
1 - 2 plátky máslo
100 g ementál
1 kostka lučina
máslo na vymazání
sezamová semínka
1 balíček listové těsto (rozválený plát)
4 - 5 hrstí čerstvý baby špenát

Postup přípravy receptu

  1. Baby špenát důkladně omyjeme, zbavíme stonků a nakrájíme najemno. Na rozpuštěném másle špenát podusíme, až se zatáhne a množství špenátu se díky tepelnému zpracování zredukuje, vmícháme kostku lučiny a necháme probublat. Hustou špenátovou směs odstavíme a trochu osolíme. Do téměř vychladlé náplně přidáme sýr nakrájený na drobné kostičky

  2. Z listového těsta vykrájíme kolečka o velikosti košíčků, ze zbytků nakrájíme tenké proužky

  3. Plechové nebo silikonové košíčky podle potřeby vymažeme tukem, vyložíme těstem a asi do 3/4 navršíme špenátovou náplň. Cik cak poklademe proužky těsta tak, abychom vytvořili mřížku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky

  4. Špenátové košíčky pečeme v silně vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme jako slanou chuťovku. Dají se jíst teplé i studené

  5. Z 1 plátu listového těsta vytvoříme 4 velké košíčky. 1 košíček je jednou porcí. Jako chuťovka to stačí. Můžeme připravit samozřejmě i košíčky menší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!