Mrkvové smaženky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 1 ks vejce strouhanka strouhanka 500 g mrkev 60 g krupice mletý pepř 1 lžička citronová šťáva olej na smažení 4 snítky zelená petrželka hladká mouka 2 špetky strouhaný muškátový oříšek 150 - 200 g sýr (blok)
Postup Mrkvové smaženky
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme a jemně nastrouháme, pokapeme citronem. Sýr také jemně nastrouháme. Petrželku drobně nasekáme. Přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, krupici a dobře promícháme v hustou hmotu, která by neměla příliš lepit a měla by držet tvar. Pokud je řídká, přisypeme trochu strouhanky
Z těsta tvoříme malé placičky, které obalíme jako řízek v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance
Placičky smažíme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova
Mrkvové smaženky podáváme jako chuťovku samotné, ale jsou i výtečnou přílohou k masu. Taktéž můžou být hlavním pokrmem, např. s bramborovou kaší
Pozn.: Když místo placiček vytvoříme kuličky, získáme mrkvové krokety.