Mrkvovo-celerová polévka s žitným chlebem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička máslo 1 ks cibule 2 ks mrkev podle potřeby olej celer podle chuti sůl vegeta kurkuma kari koření na ozdobu petrželka zakysaná smetana light
Postup Mrkvovo-celerová polévka s žitným chlebem recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na nudličky. Kořenovou zeleninu (větší mrkev, kousek celeru) nastrouháme. Petrželku nebo pažitku nasekáme.
Na lžíci oleje a másle osmažíme cibuli, až zesklovatí. Přidáme strouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme vegetu a koření a zalijeme asi litrem vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté ještě polévku dochutíme solí a vegetou a přidáme česnek. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Mrkvovo-celerovou polévku servírujeme posypanou petrželkou nebo pažitkou. Můžeme přidat lžičku zakysané smetany a na kostičky nakrájený opečený žitný chléb, nejlépe připravený na sucho v topinkovači. Polévka je krásně krémová s nádhernou oranžovou barvou.