Mrkvový špenát recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek olej sůl máslo mléko 1 lžíce majoránka vegeta 2 - 3 ks bobkový list 1 kelímek zakysaná smetana 1 ks větší cibule 2 kostky tavený sýr mletý černý pepř 2 ks větší mrkev 2 balíčky špenátový protlak tekuté polévkové koření slabý vývar nebo voda
Postup Mrkvový špenát
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špenát necháme mírně povolit. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev si oškrábeme, odkrojíme konce a nastrouháme nahrubo
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Přisypeme mrkev a kousek másla a znovu osmahneme. Osolíme, opepříme a přidáme oba špenátové protlaky, podlijeme trochou vody a necháme rozpustit a podusit. Podle potřeby přiléváme vývar, mléko, ochucujeme majoránkou, polévkovým kořením, vegetou a bobkovým listem. V podušeném špenátu ještě necháme rozpustit tavený sýr, přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Necháme probublat a nakonec dochutíme prolisovaným česnekem. Podle potřeby zahustíme jíškou, ale není většinou třeba
Mrkvový špenát podáváme hned po přípravě, ale ještě lepší je den proleželý. Na talíři dozdobíme vejcem natvrdo a posypeme mletou paprikou.