Můj první ošatkový domácí bílý bramborový kmínový chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 lžička cukr krystal 300 ml vlažná voda studená voda 1 lžička celý kmín 25 g čerstvé droždí 120 g uvařené brambory 600 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Můj první ošatkový domácí bílý bramborový kmínový chléb
Postup přípravy receptu
-
Doručili mi domů ošatky i s plátýnky, tak jsem se s radostí pustila do pečení domácího chleba v ošatce, a tady je první z nich. Nejprve si uvaříme ve slupce brambory, ještě teplé je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory necháme vychladnout, dokud nám nevykyne kvásek. Nejlepší pro tento účel jsou brambory varný typ C - tzv. moučné brambory, používejte tento typ a ne přílohové
Do mísy robota prosejeme bílou pšeničnou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut. Potom přidáme celý kmín a nastrouhané brambory
V robotu mísíme nejprve na stupni rychlosti č. 1 asi 10 minut, potom zvýšíme rychlost na stupeň 2 a mísíme ještě 5 minut, dokud nebudeme mít hladké, pružné, lesklé, poloměkké, lesklé a nelepivé těsto. Těsto vybereme a dáme dopředu moukou pořádně vysypané ošatky s plátýnkem. Těsto v plátýnku upravíme až k okrajům ošatky, povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Vymísíme těsto v robotu, má být o něco tužší, protože bramborové těsto během kynutí přiměřeně zřídne. Pokud budeme dělat chléb v ošatce s plátýnkem, nebude mít náš chléb takové výrazné rýhy na povrchu jako bez plátýnka
Chléb opatrně vyklopíme z ošatky na plech vystlaný teflonovou fólií a potřeme studenou vodou po celém povrchu, aby se chléb při vyklopení nerozlezl a udržel si pěkný tvar, osvědčilo se mi nejprve přiložit na ošatku teflonovou fólií, přidržet jemně rukou a potom překlopíme, vykynutý chléb přeneseme i s fólií na vyhřátý plech
Vložíme péct do trouby vyhřáté na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, pečeme při této teplotě prvních 10 minut, potom teplotu snížíme na 210 °C a pečeme ještě 50 minut do pěkné hnědé barvy a křupavé kůrky. Během pečení chleba máme na spodku trouby hrneček s vroucí vodou
Upečený ošatkový domácí bílý chléb vybereme a ihned ho potřeme studenou vodou. Kůrka bude potom křupavější. Upečený chléb dáme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Tento domácí chléb je velmi chutný, na povrchu má křupavou kůrku a uvnitř má měkoučkou nadýchanou vzdušnou pórovitou střídku. Chléb je vláčný a zůstane čerstvý i více dní. Chléb je správně upečený, když při poklepaní na spodek a povrch budeme slyšet bubínkový zvuk.