Musaka se zelím recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 50 ml vývar máslo 2 ks žloutek 500 ml mléko 1 ks cibule kmín 2 ks bílek 3 -4 ks rajče 100 ml víno 80 g parmazán 4 - 5 lžic hladká mouka muškátový oříšek 100 g anglická slanina 500 g mleté maso 1 hrst čerstvá petrželka mletý černý pepř 600 g brambory vařené ve slupce 6 listů bílé hlávkové zelí 1 - 2 ks chilli paprika
Postup Musaka se zelím
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelné listy očistíme od tvrdých částí a povaříme v osolené vodě s kmínem téměř doměkka
Připravíme si masovou směs. Cibuli, česnek a chilli papričku očistíme a jemně nakrájíme. Velká rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi vyškvařit. Pak přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku, česnek a chilli papričku. K tomuto základu vmícháme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání ho opečeme. Pak do směsi vmícháme rajčata, vše podlijeme vínem a vývarem a dusíme, dokud se tekutina neodpaří a maso nebude měkké. Do vychladlé směsi pak vmícháme nasekanou petrželku a 2 žloutky
Z mléka a mouky uvaříme hladkou (ne příliš hustou) kaši, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zašleháme do vychladlé kaše
Pekáček vymažeme máslem, vyložíme zelnými listy a polovinou nakrájených brambor. Brambory osolíme a opepříme a pokryjeme masovou směsí. Na maso opět rozložíme zelné listy a zbývající brambory. Brambory posypeme strouhaným parmazánem a vše rovnoměrně zalijeme bílou "omáčkou" z mléka
Musaku se zelím pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 50 - 60 minut
Bramborovou musaku se zelím rozdělíme na porce a podáváme s listovým salátem.