Nakládaná svíčková na smetaně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 40 g máslo 1 dl mléko 40 g cibule 2 dl kysaná smetana 40 g hladká mouka 400 g hovězí svíčková 100 g kořenová zelenina podle chuti sůl bobkový list mletý černý pepř celý černý pepř celé nové koření
Postup Nakládaná svíčková na smetaně recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Omyté maso, nejlépe svíčkovou nebo hovězí zadní, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější.
Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky.
Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Do omáčky vložíme prohřát maso a máme hotovo.
Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.