Nakládaná svíčková na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

40 g máslo
1 dl mléko
40 g cibule
2 dl kysaná smetana
40 g hladká mouka
400 g hovězí svíčková
100 g kořenová zelenina
podle chuti
sůl
bobkový list
mletý černý pepř
celý černý pepř
celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Omyté maso, nejlépe svíčkovou nebo hovězí zadní, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější.

  2. Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky.

  3. Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Do omáčky vložíme prohřát maso a máme hotovo.

  4. Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!