Narozeninový dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 4 ks vejce 130 g solamyl 0.5 balíčku prášek do pečiva 200 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 130 g hladká mouka 1 lžíce citronová kůra 6 lžic vlažná voda krém 250 g máslo 500 ml mléko 2 lžíce cukr krupice cukr moučka 1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Narozeninový dort recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto. Nejprve si připravíme směs z mouky, solamylu a prášku do pečiva. Žloutky vyšleháme s dvěma třetinami cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, po částech vodu a přibližně polovinu směsi. Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zamícháme zbylý cukr. Sníh zlehka zamícháme do těsta a postupně přimícháme zbytek směsi s moukou. Část mouky a solamylu můžeme také nahradit ořechy. Např.: 80g mouky, 80g solamylu a 100g namletých ořechů.
Těsto nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy (nebo formu vyložíme pečícím papírem), vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, kterou asi po deseti minutách pečení ztlumíme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je těsto upečené poznáme známým testem se špejlí - zapíchneme špejli do těsta - když se na ni těsto nenalepí, je upečeno.
Uvaříme pudink klasickým způsobem podle návodu uvedeném na obalu, necháme vychladnout. Pak stáhneme škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a po lžících do něj zašleháváme pudink. Aby se krém povedl, musí mít máslo stejnou teplotu jako pudink. Ideální je pokojová teplota, s krémem se tak nejlépe pracuje.
Krém můžeme obarvit použitím pudinku s příchutí, nebo zašleháním potravinářského barviva či chladné rozpuštěné čokolády na vaření.
Nakonec narozeninový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Narozeninový dort necháme ztuhnout a můžeme slavit.