Nejrychlejší jablkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 3 ks vejce 6 lžic máslo 150 ml mléko 1 kg jablko 1 lžička prášek do pečiva 125 g cukr krystal 180 g hladká mouka zakysaná smetana 2 lžíce citronová šťáva mandlové lupínky 2 lžičky vanilkový extrakt
Postup Nejrychlejší jablkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka očistíme a nakrájíme na měsíčky nebo kostky, nasypeme do máslem vymazané formy a pokapeme citronovou šťávou. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C
V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, pak šlehneme i s rozpuštěným (ne horkým) máslem (když zbude, nechat na potření s medem po upečení), mlékem, přidáme i vanilkový extrakt (nebo jinou formu vanilky), mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořici. Znovu prošleháme a nalijeme na jablka ve formě
Jablkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení necháme lehce vychladnout, přiklopíme tácem či velkým talířem, obrátíme dnem vzhůru a odděláme formu. Můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít zbylým rozpuštěným máslem se lžící medu, udělá to výbornou krustu. Dokola ozdobíme mandlovými lupínky
Nejrychlejší jablkový koláč servírujeme nakrájený na klínky, ozdobený šlehačkou či zakysanou smetanou.