Nepečený kaštanový dort recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 150 g máslo 5 lžic cukr moučka slunečnicový olej 10 lžic studená voda čokoládová rýže 20 g plátková želatina 3 lžíce holandské kakao 500 g kaštanové pyré 50 ml tuzemský rum 40% 500 g kulaté dětské piškoty 300 ml plnotučné mléko 3,5% 200 ml extra dortová šlehačka 300 ml extra dortová šlehačka
Postup Nepečený kaštanový dort
Postup přípravy receptu
-
Dětské piškoty rozemeleme, přidáme k nim holandské kakao, cukr moučka, pokrájené studené máslo, studené mléko a důkladně zpracujeme na tvárné těsto, které bude tvořit podklad dortu
Dortovou formu o průměru 24 cm jemně vymažeme olejem. Doporučuji olej a ne máslo, protože máslo ztuhne a při odstraňování pečícího papíru se nepěkně poruší celistvost dortu. Na pečícím papíru potravinářskou fixkou obkreslíme dno dortové formy, pás o délce a šířce dortu o málo větší, potom vystřihneme a použijeme do dortové formy
Připravenou podkladovou kakaovou hmotou vyplníme dno a boky dortové formy, odložíme ztuhnout do chladničky, než připravíme ostatní. Použijeme extra krémovou dortovou šlehačku, která po ušlehání krásně drží tvar i bez ztužovače a má perfektní krémovou konzistenci
Do nádoby dáme 3 lžíce cukru moučka. Přidáme extra krémovou dortovou šlehačku, ušleháme do tuha a odebereme 300 ml, které později použijeme na povrch dortu jako poslední vrstvu a odložíme zatím do chladničky
Připravíme želatinu, namočíme 2 balení plátkové želatiny do 10 lžic studené vody, necháme 10 minut nabobtnat, potom je pořádně vymačkáme. Želatinu dáme do hrnce a za stálého míchání necháme na nejnižším plameni úplně rozpustit, pozor nesmí vřít, jen zahřívat a na závěr do něj vmícháme 2 lžíce ušlehané šlehačky
Kaštanové pyré pokrájíme na malé kostky, přidáme je do šlehačky, přilijeme tuzemský rum a promícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni rychlosti. Přilijeme vlažnou želatinu smíchanou se šlehačkou a vyšleháme kaštanový krém pomocí elektrického šlehače. Vybereme ztuhlý kakaový podklad z chladničky, na který rozetřeme rovnoměrně připravený kaštanový krém
Na kaštanový krém rovnoměrně rozetřeme tuhou šlehačku a připravený dort odložíme na 12 hodin odpočívat do chladničky, aby krém ztuhl a dobře se propojily všechny chutě. Dortu vybereme a uvolníme z dortové formy, odstraníme zlehka pečící papír, dort položíme na podnos a šlehačku na vrchu posypeme čokoládovou rýží
Nepečený kaštanový dort pokrájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě na porce a podáváme k dobré espresso kávě. Tento dort je velmi chutný, vůbec není přeslazený, dá se lehce připravit už v předstihu a je příjemným sladkým překvapením pro přátele a rodinu ve svátečním shonu a jiných příležitostech.