Noky nebo halušky se zelím a špekem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl voda 20-25 dkg polohrubá mouka těsto 1 1 špetka sůl vejce 20-25 dkg polohrubá mouka těsto 2 1 špetka sůl vejce 5 ks brambory polohrubá mouka směs cibule sádlo špek hlávkové zelí podle chuti tvaroh brynza lečo smetanový sýr plísňový sýr
Postup Noky nebo halušky se zelím a špekem recept
Postup přípravy receptu
-
Noky nebo halušky můžeme připravit třemi způsoby. Na noky a halušky použijeme u prvních dvou receptů 20 - 25 dkg polohrubé mouky. Těsto smícháme tak, aby bylo dobře tvarovatelné, drželo pohromadě a nelepilo.
Těsto: Smícháme polohrubou mouku, vodu a špetku soli. Z připraveného těsta uděláme halušky přes haluškovač nebo noky naškrábeme nožem z prkýnka a vaříme ve vroucí vodě.
Těsto 1: Smícháme polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Z připraveného uděláme halušky přes haluškovač nebo noky naškrábeme nožem z prkýnka a vaříme ve vroucí vodě.
Těsto 2: Pět syrových brambor nastrouháme na jemno, přidáme špetku soli a polohrubou mouku podle potřeby, aby těsto bylo dobře tvarovatelné, drželo pohromadě a nelepilo. Můžeme přidat i vejce a zamícháme. Těsto vždy zkusíme vzít na lžičku a dát do vařící vody, když se nerozpadá a zůstane celé jako nok, můžeme přidat další noky. Pokud se nok rozpadne, přidáme do těsta ještě trochu mouky a znovu vyzkoušíme. Vaříme, až vyplavou nahoru, potom třikrát promícháme a scedíme.
Hlávkové zelí nakrájíme na jemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Můžeme použít i kyselé zelí. Na pánev dáme tuk, já dávám sádlo. Na rozehřátý tuk dáme trochu osmažit jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme zelí a dusíme doměkka. Zelí můžeme i trochu podlít. Potom si nakrájíme špek na kousky a vyškvaříme ho. Zelí a noky smícháme se špekem a podáváme.
Noky či halušky můžeme smíchat s brynzou, nastrouhaným plísňovým sýrem, smetanovým sýrem, tvarohem nebo lečem. Noky či halušky můžeme udělat i jako přílohu k pečenému masu nebo připravit nasladko. Když halušky děláme s brynzou, tak se jenom scedí, neproplachovat. Lépe potom kloužou do krku, jinak se scedí a opláchnou.
Noky nebo halušky se zelím a špekem podáváme jako výborný hlavní chod.