Ořechové škebličky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 250 g máslo 2 lžíce strouhanka 1 lžíce rum 2 lžíce mléko 50 ml mléko 140 g cukr moučka cukr moučka 250 g hladká mouka 200 g mleté ořechy
Postup Ořechové škebličky
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Máslo necháme v teplé místnosti změknout. Ze změklého másla, hladké mouky, vejce a asi dvou lžic mléka vypracujeme rukama hladké těsto. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do igelitu a necháme v lednici alespoň hodinu, nejlépe však do druhého dne
Nádivka: Umleté ořechy promícháme s cukrem a strouhankou, přilijeme lžíci rumu. Svaříme trochu mléka a ke směsi přiléváme i svařené mléko a důkladně promícháme. Mléko přidáváme opatrně po troškách, nalijeme ho tolik, aby oříšková hmota byla hustá
Na pomoučněné desce vyválíme tenký plát a kulatým vykrajovátkem, případně skleničkou, vykrojíme kolečka. Do středu každého kolečka malou lžičkou nandáme trochu ořechové nádivky
Okraje kolečka přehneme k sobě a pevně stiskneme, aby se těsto krajů spojilo
Škebličky rovnáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi při 160 °C. Za stálé kontroly pečeme dorůžova
Upečené a ještě teplé ořechové škebličky posypeme moučkovým cukrem. Můžeme je i celé v cukru obalit
Během pečení se ořechové škebličky otevřou a nádivka vyteče mírně ven. Tak je to ale správně, cukroví pak připomíná škebličky.