Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g máslo 3 dl bílé víno 20 g dobromysl 1 porce telecí maso s kostí příloha 3 stroužky česnek 1 hrst petrželka 1 kg brambory 1 hlávka fenykl 1 lžíce citronová kůra podle potřeby hladká mouka
Postup Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši recept
Postup přípravy receptu
-
Nutnou podmínkou ovšem je sehnat si základní surovinu, tedy silný plátek telecího s morkovou kostí. Ten si ideálně den dopředu osolíme a naložíme do marinády s bylinkami. Pokud chcete, můžete kromě dobromysli použít další bylinky, které máte rádi, nebo případně máte k dispozici. Oregano je ovšem základ.
Cibuli nakrájíme na jemno. Maso prořízneme na okrajích, obalíme v hladké mouce a v nízkém hrnci, nebo hlubší pánvi na prudkém ohni rozpustíme kousek másla, či špeku, na kterém maso krátce orestujeme. Když je maso dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli a poté co zesklovatí, zalijeme vše vínem. Já jsem použil bílé víno, ovšem stejně tak je určitě možné použít červené - záleží na preferenci kuchaře. Víno necháme vyvařit, podlijeme vše vývarem, případně vodou, pokud vývar nemáme.
Hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni asi hodinu dusíme. Maso se v této době obejde celkem dobře bez našeho dohledu, takže si můžeme vzít knížku, nalít si dvě deci, pokud nám v láhvi zbyly, a něco pěkného si přečíst.
Po hodině četby a dušení maso obrátíme, dolijeme vodu a dusíme další hodinu. Teď už ovšem musíme začít myslet i na přílohu, takže knihu necháme knihou. Tradiční je u Osso Buca rýže, respektive rizoto. My jsme si ale vybrali bramborovou kaši s fenyklem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Fenykl nakrájíme na drobné kousky.
V hrnci rozpustíme další dávku másla a na něm krátce orestujeme nakrájený fenykl. Potom přidáme brambory, zalijeme vodou a vše vaříme. Těsně před tím, než se nám brambory uvaří, připravíme si směs na dochucení omáčky - nadrobno pokrájenou petrželku, česnek a nastrouhanou citronovou kůru (ideálně ze zmrzlého citronu - ta se lépe strouhá). Z hrnce vyjmeme maso, přidáme směs a na prudkém ohni chvíli provaříme. Mezi mícháním si slijeme brambory a rozmixujeme je na hladkou kaši.
Tím jsme se dostali do nedůležitější části výroby každého pokrmu a tou je finalizace v podobě servírování. Ta už opět záleží na libovůli a hlavně fantazii šéfkuchaře.
Osso Buco s dobromyslí na bramborovo-fenyklové kaši podáváme jako velmi chutný hlavní chod.